Značenje bijele haljine i krsne svijeće koji se daju tijekom sakramenta krštenja

Nelly domaća radinost

Bijela haljina i upaljena krsna svijeća očituju duhovne učinke sakramenta krštenja. O tim je dvama vanjskim znakovima govorio papa Franjo za vrijeme jučerašnje opće audijencije na Trgu svetog Petra u Vatikanu, zaključivši time niz kateheza o sakramentu krštenja.

Papa je u katehezi podsjetio da se od prvih stoljeća novokrštenike odijeva u bijelu haljinu koja simbolizira novi i preobraženi život primljen po Kristu i Duhu Svetomu. Kako bi pobliže objasnio što znači „zaodjenuti se u Krista“, Sveti je Otac iskoristio riječi svetoga Pavla koje je Apostol uputio Kološanima: „Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva“ (Kol 3,12-14).

Papa je potom govorio o plamenu krsne svijeće koja se pali na uskrsnoj svijeći. „Svećenik govori: ‘Primite svjetlo Kristovo!’ Te riječi podsjećaju da nismo mi svjetlo, nego Isus Krist koji je svojim uskrsnućem od mrtvih pobijedio tmine zla“, istaknuo je papa Franjo. „Pozvani smo primiti njegovu slavu! Kao što svjetlo uskrsne svijeće pali pojedine svijeće tako i ljubav uskrsloga Gospodina pali srce krštenika te ga ispunjava toplinom i svjetlom“, napomenuo je Sveti Otac dodajući da se iz tog razloga već od prvih vremena krštenje naziva također „prosvjetljenjem“.

 

Link na članak: https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/papa-objasnio-znacenje-bijele-halj...

Leave a Reply

CAPTCHA
Ovo je pitanje za provjeru jeste li ili niste ljudski posjetitelj i kako biste spriječili automatsko slanje neželjene pošte.
Image CAPTCHA

Unesite kod sa slike.